22 januari 2018. Deze week in de spotlight:

Het bijzondere verhaal van de schimmelruin van Jannie van ’t Hof, die bereden wordt door Jenny van den Burg. Jannie is al 54 jaar betrokken bij manege Luxool. Begonnen bij de ponyclub de Toekomst en nu al lange tijd lid bij rijvereniging de Neuderuiters. Ze heeft in het verleden veel dressuur- en springwedstrijden gereden met mooie resultaten. “Hoogtepunten zijn toch wel het winnen van het Gouden Ei, meerijden op een internationaal concours in Arnhem en de NCRV competitie. Een landelijke competitie die uitgezonden werd op de Nederlandse televisie.” Daarnaast heeft ze lang de inkoop van de kantine gedaan en is ze samen met haar man Gert nog veel te zien in de manege. Gert als beheerder van de accommodatie en Jannie voor de gezelligheid en het club gevoel op de vereniging.

Ook Jenny van den Burg is al lange tijd lid en gestart bij de ponyclub. Haar hele familie is sinds die tijd actief betrokken bij manege Luxool. “Zelf zit ik in de organisatie van Jumping Indoor Nijkerk en verzorg ik samen met een enthousiaste groep de aankleding en alle bloemstukken. Mijn vader Dirk is al vanaf mijn ponytijd betrokken bij de tijdwaarneming en mijn moeder Ria heeft veel omgeroepen. Tegenwoordig zijn ze nog veel inzetbaar in de kantine. Mijn zus Margit heeft lange tijd het secretariaat verzorgt en helpt nu nog regelmatig.” Jenny zelf is een echte springruiter die met meerdere paarden actief is op wedstrijd. Ze is al meerdere keren ‘Neuderuiter van het jaar’ geweest, een extra prijs voor de best presterende Neuderuiter op Jumping Indoor Nijkerk, reservekampioen op de Gelderse Kampioenschappen en heeft al meerdere finales mogen winnen.

Maar wat brengt Jenny en Jannie samen? Dat is de goed springende schimmel Spain in Vain, of beter bekend als Pietje. Het paard van Jannie met een bijzondere afkomst. Jannie: “Tijdens mijn vakantie stond mijn Spaanse Andalusiër hengst op een stal in de buurt. Daar was het liefde op het eerste gezicht, en dekte hij door de omheining heen een Nieuw-Zeelandse volbloedmerrie. Hieruit kwam een hengstveulen welke ik op 1 jarige leeftijd gekocht heb, zonder enige verwachtingen. Dat hij toch wel goed kon springen ontdekte ik bij toeval. Hij liep een keer los in de manege waar hij zonder moeite en uit zichtzelf over de schotten sprong. Toen werd het tijd om Jenny te bellen”. Jenny: “Toen ik er voor het eerste opstapte, dacht ik: dit komt nooit goed! Maar Piet z’n speciale karakter maakt hem een enorm goed springpaard. Hij heeft een korte galop, is extreem vlug en wendbaar, en wil er altijd overheen. Een fanatiek paard, wat heel graag voor je werkt. We hebben echt een klik en Jannie en ik zitten op 1 lijn samen. Bij iedere klasse hoger vroegen we ons weer af of hij dit nog kon, maar iedere keer wist hij ons weer te verbazen. Het ZZ vind ik al aardig hoog, maar met Jannie die me af en toe een schop onder m’n kont geeft, doen we het maar mooi!”

Door: Hanneke Verhoef en Danelle Kroon